Vi läser och hör emellanåt ”vad hände med de ensamkommande i Österåker?”. Många vet att det togs fram en ny gymnasielag 2018, en lag där 7763 ungdomar omfattades och fick möjlighet till ett tillfälligt uppehållstillstånd för att läsa klart gymnasiet. Lyckades de dessutom, efter sin utbildning, få en fast anställning inom 6 månader och uppfylla Migrationsverkets krav på försörjning(*) så kan de ansöka om ett permanent uppehållstillstånd.I vårt nätverk i Österåker så har vi 38 vänner som omfattades av just den nya gymnasielagen (numera kallad Gymnasielagen, GL) och så här är statusen för dem just nu:

”Ensamkommande” i Österåker

– 38 killar boendes i Österåker omfattades av GL

– 23 av dem är klara med skolan, och fick därmed 6 mån på sig att få tillsvidareanställning…

– 100%(!!) fixade jobbet (vad var det vi sa!), om än med någon dag tillgodo 💪

8 17 vänner har fått beslut om permanent uppehållstillstånd 👏

15 8 av dem väntar på att handläggning av deras ärende hos Migrationsverket ska påbörjas (väntetid mellan 6-12 månader…) ⏳

– 15 av ungdomarna slutför skolan juni 2022 🎓 (och behöver då också ordna jobb inom 6 månader)

Vi är så stolta över våra vänner som trots så mycket motgångar verkligen kämpat ända in i kaklet! Vi är ödmjuka inför alla frivilliga familjehem och andra vänner som tagit till sig killarna och stöttat dem under så många år och i många fall varit den där ”kontakten” man behöver för att få chansen till det där jobbet man inte visste fanns. Det där jobbet som inte fanns att söka. Tack. (era delningar på FB gör skillnad!!)

15 vänner slutför alltså skolan nu i år – så vässa ditt nätverk och gör dig redo att bidra med dina kontakter när sommaren närmar sig och nya efterlysningar kommer att publiceras på FB.

Bland våra vänner så har vi snart ett helt gäng blivande Undersköterskor, lastbils chaufförer, byggare och fordonsmekaniker.

Kampen fortsätter och är inte över förrän alla fått chansen till att börja leva som vi andra. 👊

Lokaltidningen Kanalen valde även att göra ett reportage – du läser det här!

 

* https://redo.arbetskraftsformedlingen.se/kunskap-och-fakta/#statusgymnasielagen