Om Oss

Solidaritetspriset 2023 – Radio Österåker intervjuar.

Baserat på sanna historier

Många år har nu passerat sedan den där hösten 2015 då många ensamkommande kom till Sverige och Sveriges kommuner. Asylprocessen hos Migrationsverket tog extremt lång tid (3-4 år för många) och fortfarande har många ungdomar en osäker framtid, de vet inte om de får stanna permanent i Sverige eller ej. Det första problemet kom när de blev 18 år. Då har kommunen inte längre ansvar för dessa ungdomars situation, vilket gör att de blir flyttade till ett boende för vuxna asylsökande, på en helt annan plats i landet, via Migrationsverket.

Det är av denna anledning vi kom till. Vi anser att det är humant och rätt att låta dessa ungdomar, som varit i våra kommuner i så många år få stanna kvar i sin skolkommun under asylprocessen och efter att de fått uppehållstillstånd. Då kommunen inte har formellt ansvar vill vi tro att civilsamhället ställer upp och att det finns familjer i kommunerna som har möjlighet att göra en mycket stor och betydelsefull insats.

Vi är redan över 300 familjer runt omkring Stockholm som har tagit detta steg – men vi behöver bli fler. Flera ungdomar slutar skolan och står då ofta utan arbete och inkomst. Andra har ett jobb, kanske får ett jobb någon annanstans i Sverige och behöver då kunna hyra ett boende.

Kontakta oss på hej@frivilligafamiljehem.se om du vill vara med och dra ditt strå till en förbättra integration.

Curated Articles

Historier & Artiklar

Curated Podcasts

Poddar

Det Här Är Vi

Vi är alla ideelt engagerade i alla dessa möten med människor. Människor som det talas om att de måste bli bättre på att integrera sig. De vill inget hellre. Vi anser att det är vi som är här som måste bli bättre på att låta människor inkluderas.

Det Här Är Vi

Vi är alla ideelt engagerade i alla dessa möten med människor. Människor som det talas om att de måste bli bättre på att integrera sig. De vill inget hellre. Vi anser att det är vi som är här som måste bli bättre på att låta människor inkluderas.

Tomas Tysén

Medgrundare

Åsa Jönsson Tysén

Medgrundare

I Media

För att förstå behöver vi kunskap – därför har det varit viktigt för oss att informera och dela med oss av det vi är med om.

Österåkers kommun får 676.000 kronor för att kunna låta ensamkommande som fyllt 18 år bo kvar. Men kommunen vill inte låta dem stanna. Så nu öppnar Åkersbergabor sina hem för flyktingarna.

DN

Det är många människor vars liv berörs, två av dem är Jenny Grönvall, god man för Josef, och Tomas Tysén, frivillig familjehemspappa för fem ensamkommande pojkar.

TV4

Stefan Löfven talar om att medmänsklighet och civilkurage i Raoul Wallenbergs anda, men tittar bort när vi tar just det ansvaret, skriver Åsa Jönsson Tysén som har öppnat sitt hem för ensamkommande.

ETC

VI HAR OCKSÅ SYNTS HÄR

Senaste Nytt
Direkt Till Din Mailbox

Lägg till din mailadress och håll dig informerad.