När Frivilliga Familjehem i Österåker ställde frågan på Facebook om någon hade möjlighet att hjälpa ungdomarna som fått uppehållstillstånd att ta körkort så var Tore Schultzberg en av de första att höra av sig. I vanliga fall är det människor som på något sätt redan är involverade som hör av sig – men i det här fallet dök ett okänt namn upp.

I FFH:s inkorg plingade det snart till: ”Hej! Jag hjälper gärna till lite med vad ni kan tänkas behöva hjälp med! Tyvärr har jag automatväxlad bil… det bästa hade väl varit manuell kanske? Anyway, vi ser vad vi kan köra :-)”

Efter lite konversation så blev det som det blev. Tore gick handledarkursen för att få övningsköra privat med elever och när det sedan var gjort så introducerades Tore för tre körsugna killar: Qadir, Ali och Rohullah.

Vi blev intresserade av Tore och ställde därför frågan:

Varför valde du att början övningsköra med personer du aldrig träffat?

”Jag valde att engagera mig för jag har gott om tid, kan avvara de resurser som krävdes (köpa en manuell bil) och framförallt för att göra det enklare för de här grabbarna att komma in i samhället och få samma chans som alla med föräldrar har.”

Så, nu när ni har kört ett antal månader, var är din upplevelse?

”Jag har bara haft positiva upplevelser med killarna. Dom är artiga, driftiga och gör sitt bästa för att lära sig. En del kommunikationssvårigheter när det är personer man aldrig träffat förut men det kommer man förbi ganska fort.”

”…och framförallt för att göra det enklare för de här grabbarna att komma in i samhället och få samma chans som alla med föräldrar har.”

 

Vi är riktigt tacksamma att personer som Tore finns. Vi VET att körkort underlättar och skapar bättre möjligheter för framtida jobb. Det innebär att Tore inte bara hjälper killarna som har förmånen att få övningsköra med Tore (och Tore som får förmånen att lära känna tre härliga killar) – utan det är även en direkt insats för samhället.

Vi söker nu fler handledare för övningskörning!

Vi har en lista på 40 ungdomar (killar och tjejer) och nyanlända som önskar ta körkort – men vi är lite kort på handledare – därför behövs du!

Så här går det till:

  1. Kontakta oss via vår FB-sida.
  2. Du går en handledarkurs på valfri trafikskola. Det är en teoriutbildning på ca 3-4 h. Kostnad ca 500-600 kr. (Om kostnaden är ett hinder, kontakta oss.)
  3. Du blir tilldelad att få övningsköra med 1- 3 ungdomar, beroende på hur mycket tid du kan avvara. Vi arrangerar så att ni kan övningsköra hos Transportstyrelsen.
  4. Ni kör, så mycket ni hinner och du får nya vänner för livet.

Tack Tore och alla andra handledare för er insats!