Ja, nu blev det verkligen inte som någon av oss hade tänkt sig. En pandemi kom i vägen för oss alla. Så även för gymnasieungdomarna. 

Elever som under den sista viktiga terminen fått inställda praktikplatser, missat dyrbar lektionstid och haft andra utmaningar till följd av distansundervisning. Tänk att från det gå som nybakad student till att försöka hitta jobb, börja tjäna egna pengar, fundera på att flytta hemifrån och stå på egna ben.

Att få det där första jobbet är inte lätt. Har man turen börjar det med ett extrajobb. Vid ev. anställning blir det garanterat en provanställning först, men vem anställs utan provanställning direkt efter gymnasiet? Inte så många. Tror du det är än svårare under en pandemi?

Lyssna då på det här: Det finns 12 grabbar i Österåker som har ytterligare en utmaning. De har inte tid att sjunga om studentens lyckliga dag, för de måste nämligen ha allt fokus på att hitta en fast anställning inom 6 månader (provanställning godtas inte) från det att skolan slutar, annars utvisas de från Sverige.

Våra vänner kom hösten 2015 och har blivit viktiga familjemedlemmar, vänner och träningskompisar. De omfattas alltså av den Nya Gymnasielagen och den tar ingen hänsyn till Corona.

Så, behöver du frisör, snickare, VVS:are eller Undersköterska? Grattis! Här finns grabbar som är redo trots att de inte sjunger om studentens lyckliga dag. 

Tomas & Åsa Tysén
Frivilliga Familjehem i Österåker