Tomas Tysén är en av dem som övningskör med de ungdomar som nu tränar på att ta ett hett, efterlängatat körkort.

Varför valde du att början övningsköra med ungdomarna?

”Jag vet att körkortet absolut kommer att stärka möjligheten för dem att få ett jobb. Flera av ungdomarna har uppehållstillstånd genom den nya gymnasielagen vilket innebär att när de har studerat klart så måste de få ett jobb inom 6 månader från avslutade studier, om de inte får det kommer de att tvingas lämna landet efter 6 år tid här.  Med ett körkort i handen så ökar möjligheten att få ett jobb drastiskt. Man kan säga att vi övningskör för livet.”

Hur många kör du med?

”Just nu kör jag med 4 personer. En av dem kommer köra upp inom kort.”

Så, hur går det?

”Körning går bra och framåt. Övning ger som bekant färdighet. Två av killarna bor hemma hos mig så då kan vi passa på att övningsköra när vi ska till affären eller liknande, så det blir inte betungande på något sätt. Med mina andra två vänner så planerar vi in och kör främst på helgen.”

Vi söker  fler handledare för övningskörning!

Vi har en lista på 40 ungdomar (killar och tjejer) och nyanlända som önskar ta körkort – men vi är lite kort på handledare – därför behövs du!

Så här går det till:

  1. Kontakta oss här eller via vår FB-sida.
  2. Du går en handledarkurs på valfri trafikskola. Det är en teoriutbildning på ca 3-4 h. Kostnad ca 500-600 kr. (Om kostnaden är ett hinder, kontakta oss.)
  3. Du blir tilldelad att få övningsköra med 1- 3 ungdomar, beroende på hur mycket tid du kan avvara. Vi arrangerar så att ni kan övningsköra hos Transportstyrelsen.
  4. Ni kör, så mycket ni hinner och du får nya vänner för livet.