LÅT mig berätta, detta har hänt:
– Röda Korset, Amnesty och nu Rädda Barnen lämnar Afghanistan. Det är för osäkert.
– UNHCR (FN) förklarade i sin senaste rapport att Afghanistan nu är ett land i krig.
– Dåd i Afghanistan ökar (https://unama.unmissions.org/protection-of-civilians-reports)
– Häromdagen attackerades Kabuls största lyxhotell och det är nu uppe i 40 döda där. 
– I förrigår attackerads Rädda Barnens kontor i Jalalabad, flera skadade och tre medarbetare döda 😞. Enligt nyheterna går IS ut och deklarerar att även Svenska Afghanistan-kommitténs kontor som ligger intill var måltavla. Eftersom de ”hjälper tjejer med skolgång”.

EDIT 27/1-2018
– Bombdåd i Kabul. 95 döda och massvis skadade. 😳(https://www.aftonbladet.se/…/kraftig-bilbomb-i-kabul-95-doda)
Edit 28/1-2018: antal döda är nu uppe i 130 och 250 skadade. ☹️
Edit 30/1-2018: Sveriges ambassad skickar hem personal till Sverige pga säkerhetsläget.

– Usa ökar sin närvaro, samtidigt avancerar både Talibaner och IS.
– En rapport kommer ut (igår) som tydliggör att 7/10 Afghaner som återvänder till Afghanistan tvingas fly på nytt. (https://www.nrc.no/…/escaping-war-where-to-next2/nrc_idp_es…)

DE vill bara leva.
De 12000 ensamkommande som inte fått besked och väntat i över 1-2 års tid. Du vet väl att knappt några ensamkommande kommer till Sverige längre och har inte gjort så sedan nya lagen trädde i kraft (2016). Vi pratar alltså inte om ”alla världens flyktingar” utan om en mycket begränsad andel ungdomar. I snitt 41 ungdomar per kommun.

UNGA människor med driv som går i skola, har nya svenskfödda vänner och vuxna trygga medmänniskor i sin närhet. Som förgyller våra idrottsklubbar och vill gå i skolan, som pratar och förstår svenska, som vill bli en del av oss och få börja leva.

Precis som jag, vill heller inte de att ev kriminella ska vara kvar i Sverige. Kriminell är kriminell oavsett vem det är och var man är född.

De vill jobba och göra rätt för sig. De vill klara sig själva och inte leva på bidrag.

STANNA till ett tag nu och lyssna:
för samtidigt allt detta händer behöver Sverige 60.000 arbetskraftsinvandrare per år i ett antal år. Dvs, vi behöver få hit människor som kan jobba samtidigt som regeringen lägger enorma resurser på att jaga och kasta ut ungdomar efter tvivelaktiga asylprocesser. Det är ju inte ungdomarnas fel att det tagit så lång tid för beslut. Hade det inte gjort det hade de varit klassade som barn (<18 år) och fått stannat.

För mig är det helt otroligt att vi inte drar nytta av dessa driftiga och viljestarka ungdomar, som vi redan investerar tid och pengar i. Som vi nu vet är fantastiskt fina människor och som kommer berika oss som land. Ungdomar som har integrerats med ett civilsamhälle som inte bara ger värme och kärlek utan också är länken till kunskap och kontakter. Länken till jobb. Ett civilsamhälle som blivit en familj där relationer byggts av de finaste egenskaper relationer kan byggas på; medmänsklighet och kärlek.

#låtdeungdastanna