I morgon får vi ännu en fin kille som inneboende hos oss i brist på att vi just nu inte har hittat familjer/personer som har möjlighet att erbjuda en sängplats. Så förutom S och R som bott med oss sedan i somras, samt Z som flyttade in för 2 veckor sedan, så kommer nu M tills vi hittar en lösning. Nej, det var inte planen att min Åsa och jag skulle ha ett helt hem med, förvisso otroligt älskvärda, grabbar så här när våra biologiska barn flyttat ut. Men vad annat kan vi göra?
Vi har 9 ungdomar kvar i Österåker som fyllt/blivit uppskrivna till 18 år och vi har bestämt, i vår grupp som kämpar för det här, att I N G E N ska behöva lämna Österåker. Det är vårt löfte till ungdomarna och det tänker vi hålla. Vi vet att fler föreningar i andra kommuner jobbar för samma sak, men i ärlighetens namn, det känns lite ensamt. Vi önskar att kommunen kunde stå bakom oss och vi önskar att fler människor… ja du fattar.

VÄNTAN
Alla killarna har alltså varit i Sverige i över TVÅ (2) ÅR och är fortfarande i asylutredningen. Z har ännu inte varit på intervju. Alltså läs den meningen en gång till. Han har f o r t f a r a n d e inte träffat Migrationsverket.
S har varit på sin första intervju för ett par veckor sedan men den fick avbrytas för att tolken inte kunde…tolka. (rättsosäkerheten går jag inte in på, det får bli ett annat inlägg). Så det blir till att vänta vidare. Förresten – när väntade du senaste på ett besked? Påverkade det din vardag? Ditt mående?

DET HÄNDER NU
Det här händer alltså nu, över hela Sverige. När killarna kom, 2015 så vet vi alla att det kom väldigt många människor. Men det är ju alltså inte så längre om du inte visste det. Nya nivåer på mottagandet sattes för länge sedan nu och det kommer färre asylsökande nu än det gjorde innan 2015. Jag kan köpa att dessa restriktioner infördes. Jag kan förstå att vi ”inte kan hjälpa alla”, men vi måste väl allvarligt talat hantera situationen mer anständigt än vad vi gör nu. Mot de ungdomar (m ä n n i s k o r) som vi välkomnade, med Stefan Löven i spetsen och ’Hela Sverige skramlar’. De barn och ungdomar som lärt sig svenska, fått svenska vänner, går i svensk skola och spelar fotboll i svenska fotbollslag och tränar MMA i svenska klubbar. De ungdomar som håller upp dörren, som frågar om jag vill ha en kopp kaffe när jag kommer hem och sedan frågar om de kan hjälpa till. De ungdomar som skulle göra allt för att Sverige ska bli lite bättre och som förstår att uppskatta livet vi har här i Norden. De ungdomar som tar seden dit de kommer och som uttrycker att det gärna vill jobba och göra rätt för sig. Oavsett jobb.

DE HADE FÅTT STANNA
Hade Migrationsverket löst sitt jobb så hade majoriteten av ungdomarna fått stanna i Sverige. Men nu väntas 18-årsdagen in (eller så skrivs ungdomen upp till 18 år, ibland enbart med ett par dagar) för att de ska vara ”vuxna” när beslut ska fattas och då kan utvisas. Just like that. #fyfan

NEJ, INGEN GILLAR KRIMINELLA OCH IDIOTER
Men såklart, det finns garanterat personer bland alla de som kom 2015/2016 som inte vet hur att bete sig. Precis som det redan fanns innan 2015. Ingen ska självklart kunna bete sig som en idiot och kriminell, självklart ska de lagföras. Och precis som grabbarna, så tycker även jag att kriminella och idioter inte har i Sverige att göra (vet dock inte hur vi kan bli av med de svenska medborgare som är kriminella och idioter). Men alla de 99,99% som verkligen vill väl, som vill utvecklas, som vill bidra och som vill leva… låt dem!

Hade Migrationsverket löst sitt jobb så hade majoriteten av ungdomarna fått stanna i Sverige. Men nu väntas 18-årsdagen in (eller så skrivs ungdomen upp till 18 år, ibland enbart med ett par dagar) för att de ska vara ”vuxna” när beslut ska fattas och då kan utvisas. Just like that. Fy fan.

ÅNGESTBOMBEN
Vi skapar en bomb av ångest i hur vi nu hanterar alla dessa barn och ungdomar. Och vet du, den kommer att smälla. Den kommer att smälla och det rejält. Och dessutom landa rakt i knät på oss alla om nu inte regeringen (S i detta fall då Miljöpartiet redan tagit ställning) tar sitt förnuft till fånga och tar det anständiga beslutet.
Du måste förstå att många ungdomar hellre dör här i Sverige än skickas tillbaka till ett land de lämnat pga av krig/terror/förtryck och i många, många fall aldrig levt i.
Hur ska polisen någonsin lyckas deportera alla dessa ungdomar som hellre flyr på nytt än att åka till Afghanistan?
Hur mycket ska det inte kosta av samhällets resurser? Hur mycket kommer det inte kosta av mänskligt lidande hos dessa ungdomar? Hur mycket ska inte vi alla som lärt att uppskatta dessa barn och ungdomar lida? Och vad kostar inte det? I kronor.

VI GÅR SÖNDER LITE VARJE DAG
Så många samtal, mail och fb-meddelanden som kommer varje dag nu. Som innan jag läst de första raderna, alltid artiga och på klockren svenska, jag vet kommer att drypa av ångest. Så många ungdomar som kontaktar oss via www.frivilligafamiljehem.se från hela landet, med en försiktigt desperat vädjan, då det inte finns någon hjälp för dem att få. Det tar på mig. Det tar på oss. Det tar på oss och vi går sönder lite varje dag.

Men det finns en väg ut. Att regeringen tar ett beslut och låter ungdomarna som nu varit här så länge, får stanna. Låter dem och alla vi som kämpar vid deras sida får tid att återhämta oss innan vi sedan med gemensamma krafter bygger ett bättre Sverige. Att Stefan Löfven förstår att andrummet nu behövs annorstädes.

Med kärlek ❤️

ps http://www.regeringen.se/…/tal-av-stefan-lofven-vid-manife…/