Det fanns tre huvudanledningar till att vi valde att ställa upp som frivilligt familjehem:

  • Vi såg att det fanns ett behov i Österåker och ville bidra till en lösning på problemet.
  • Vi hade de praktiska förutsättningarna, d.v.s ett rum över och den ekonomiska kapaciteten.
  • Vi anser att man ska hjälpa om man kan.

Många i Sverige har det gott ställt och kan säkerligen göra lite mer praktiska insatser (inte skänka pengar) för att hjälpa andra. Men utöver dessa tre anledningar hade vi också en del funderingar och förväntningar innan vi bestämde oss.

Många tänker nog exempelvis att det är svårt att få ihop livspusslet med ytterligare en person att ta hänsyn till, och det gjorde vi också, men vi fick hela tiden höra att det snarare var tvärtom.

Och det har det faktiskt varit. Redan första veckan blev vi mer strukturerade vad gäller middagsplanering, något som spar både tid och pengar. Sedan får man en extra hand vid undanplockning och städning, vilket innebär mindre belastning på hushållssysslor än tidigare. Och man vänjer sig supersnabbt vid att ha en till person som kommer, går och bor hemma. Och även om vi kan känna en viss stolthet i att vi ställer upp för en utsatt person, så märker vi redan att denna resa kommer ge oss jättemycket i form av personlig utveckling. Vi får exempelvis lära oss om en annan kultur och andra perspektiv varje dag, ett utbyte som vi förmodligen bara kunde fått om vi hade flyttat från Sverige. Lite förvånande lär vi oss också mer om vår egen kultur och politik, exempelvis hur integrationspolitiken i Sverige faktiskt fungerar och att öva på att inte ta saker, som för oss är helt naturliga, för givet.

Det är nästan som att det vanliga ”ekorrhjulet” stannar upp lite och man får tid att ifrågasätta sina egna val och fundera över vad som faktiskt är viktigt i livet.Det är helt enkelt många fördelar med att öppna upp sitt hem för någon som är i behov av det, man får väldigt mycket tillbaka.