Loading...
Haninge2020-06-04T14:09:31+00:00

VEM VILL DU VARA?

Hösten 2015 och början av 2016 kom många ensamkommande till Sverige och Haninge kommun tog emot flera av dessa barn och ungdomar. Asylprocessen hos Migrationsverket tog väldigt lång tid och var oviss för många ungdomar; om de skulle få uppehållstillstånd eller ej. Sen kom nästa hinder: när de fyllde 18 år eller blev godtyckligt uppskrivna i ålder hade kommunen inte längre ansvar, vilket gjorde att de riskerade att bli flyttade till ett boende för vuxna asylsökande, på en ny ort i landet, via Migrationsverket. Och samtidigt förlora den lilla trygghet med socialt stöd, skola, vänner och fritidsaktiviteter som de lyckats bygga upp. Resultatet för många blev ett liv i kaos med hemlöshet, psykisk ohälsa och konstant oro.

Haninge frivilliga familjehem startade som ett nätverk av ideella familjehem i Haninge som tog in dessa ungdomar i sina hem så att de skulle kunna gå kvar i skolan, stanna på sin trygga plats och fortsätta i fotbollslaget. Sedan dess har vi stöttat många av kommunens ensamkommande ungdomar med bland annat boende, stöd i asylprocessen, myndighetskontakter, mat, kläder och ett socialt nätverk – allt som underlättar framgångsrik integration och tillhörighet. Under hösten 2018 bildade vi en ideell, humanitär och  politiskt obunden förening. I dag har alla ungdomar vi har kontakt med ett boende – tillfälligt eller mer långsiktigt. De flesta har uppehållstillstånd genom Gymnasielagen, kämpar på i skolan och siktar på att klara nationella program eller yrkesprogram på gymnasiet. Vi har ett bra samarbete med Röda korset, Rädda barnen och Svenska kyrkan i kommunen som på olika vis, bland annat ekonomiskt, stödjer våra familjer och ungdomar. De ungdomar vi förmedlar kontakt med för boende eller jobb har alla referenser och en kontaktperson i nätverket. Tveka inte att höra av dig om mer info eller med en intresseanmälan.

0
Ungdomar blev hemlösa i Haninge när de fyllt 18 eller blev uppskrivna i ålder.
0
Boenden hittade i Haninge
FRÅGOR & SVAR

DET HÄR KAN DU GÖRA

 • Bli  KONTAKTPERSON/MENTOR för  att skapa fler kontakter som därmed leder till framgångsrik integration, språkkunskaper och vänner för livet.
 • HYR UT rum/lägenhet/gäststuga/friggebod
 • Bli STÖDMEDLEM i vår förening (150 kr/år)
 • Ge ett BIDRAG som går till akut hjälp med mat, SL-kort, vinterkläder, skor, sjukvård m.m. Swish: 123 088 2639
 • NATTVANDRA med oss i Handen (se event på Facebook)
 • SPRID INFO om vår förening genom att följa oss här på FB och gilla/dela våra inlägg.
 • INLED ETT SAMARBETE genom din organisation och Haninge frivilliga familjehem
 • Erbjud SOMMARJOBB/EXTRAJOBB/ANSTÄLLNING för våra ungdomar som läser nationella program eller yrkesutbildningar på gymnasiet.
 • ÖVNINGSKÖR med en ungdom
INTRESSEANMÄLAN
Swish

123 088 2639

HAR DU ETT JOBB ATT ERBJUDA?

I över 4 års tid har ungdomarna vi lärt känna varit i Sverige. Alla studerar och har ett driv att utvecklas. Och precis som det var när du gick i skolan så önskar dessa ungdomar klara sig själv. Därför söker de alla extrajobb, vilket ger dem friheten att tjäna egna pengar och inte vara beroende av bidrag. Vi tycker det är en strålande inställning och stöttar dem därför i att hitta extraarbete vid sidan av studierna. Kanske du känner någon som behöver hjälp på kvällar eller helger? Eller lov? Vi sätter ihop dig med ambitiösa och lojala ungdomar som inte kommer att göra dig besviken.

0
Studerande ungdomar som söker jobb
0
Extrajobb hittade
ERBJUD JOBB!

VILL DU HJÄLPA TILL ATT ÖVNINGSKÖRA?

Boende, jobb och så körkort. Som vi alla vet så är körkort en sådan där ”bra att ha” grej. Även om man inte har egen bil så öppnar sig möjligheter med körkort. Jobb t.ex. Därför jobbar vi nu för att stötta ungdomarna att snarast möjligt kunna ta körkort. Vill du vara med och hjälpa till?

 1. Anmäl intresse genom att fylla i formuläret nedan.
 2. Om du inte har handledarutbildning så hålls på valfri trafikskola. Du behöver inte gå tillsammans med eleven.
 3. Du går 4h handledarutbildning (teori).
 4. Du paras ihop med 1-3 personer (beroende på hur mycket tid du har). Vi känner ALLA och det här är riktigt fina människor som är riktigt motiverade.
 5. Kör! Du kommer hjälpa en kunskapstörstande och motiverad person att få det lättare att skaffa jobb. DU gör skillnad!

FYLL I INTRESSEANMÄLAN ATT BLI HANDLEDARE

  0
  Ungdomar som vill ta körkort
  0
  Handledare anmälda
  0
  Körkort fixat!

  LÄS OM ANDRA HANDLEDARE

  SENASTE INLÄGG

  Mustafa är snart färdig plattsättare. Han behöver en lärlingsplats.

  Mustafa studerar till plattsättare vid Yrkesplugget i Bromma. Han har precis avklarat sin praktik på AKD Bygg- och Kakel. Där gjorde han mycket bra ifrån sig och företaget ville gärna ge honom en provanställning. Men på grund av rådande konjunktur har bolaget behövt friställa personal och kan då inte ta in Mustafa. De ger honom dock sina varmaste rekommendationer.

  ”Man kan lugnt säga att vi övningskör för livet.”

  Tomas Tysén är en av dem som övningskör med de ungdomar som nu tränar på att ta ett hett, efterlängatat körkort. Varför valde du att början övningsköra med ungdomarna? "Jag vet att körkortet absolut kommer att stärka möjligheten för dem att få ett jobb. Flera av ungdomarna har uppehållstillstånd genom den nya gymnasielagen vilket innebär att när de har studerat klart så måste de få ett jobb inom 6 månader från avslutade studier, om de inte får det kommer de att tvingas lämna landet efter 6 år tid här.  Med ett körkort i handen så ökar möjligheten att få ett jobb drastiskt. Man kan säga att vi övningskör för livet."

  Till toppen