Vi tog beslutet att öppna vårt hem för en ungdom som alldeles strax skulle fylla 18 år. Ett beslut som är stort men egentligen inte så svårt. Vi blev själva föräldrar för knappt ett år sedan och när vi började fundera på hur vi ville att omvärlden skulle agera om vi skulle försvinna från vår son, eller han från oss, så blev det enkelt.

Vi blev själva föräldrar för knappt ett år sedan och när vi började fundera på hur vi ville att omvärlden skulle agera om vi skulle försvinna från vår son, eller han från oss, så blev det enkelt.

Vi hade ett rum över, ett gästrum som sällan användes och därinne en säng som ingen låg i och en kommun med alldeles för många ungdomar som hotas av att behöva bryta upp från sina liv – igen. När ”vår” kille flyttade in blev det tydligt att vi gjort helt rätt! Han bor med oss men är självgående, han har sitt liv med sina aktiviteter och kompisar. Han tar sig runt helt på egen hand (ibland lyckas vi övertala honom att ta emot den skjuts vi erbjuder) och är nog som många andra artonåringar – inte superintresserad av att sitta i knät på oss. Men vi äter middagar och frukostar ihop och han berättar om sin bakgrund (som vi fascineras och förfäras över), lär oss ord på, för oss, helt nya språk, lär sig själv nya svenska ord, leker med vår bebis och myser med våra hundar. Vi lär oss om historia och kultur och skäms nästan över hur okunniga vi är på allt som inte är västerländskt. Vilken chans vi har fått att få lära oss nya saker, det är så berikande! Denna upplevelse har inte på något sätt varit belastande, tvärtom!

Vi rekommenderar alla som har en sovplats över att ta chansen att göra skillnad på riktigt!

Vi har fått en extra hand här hemma och en till vuxen som gör fantastiska intryck på vår unge. Skulle vi stöta på bekymmer så vet vi också att det finns en hel hord av engagerade människor som backar upp oss och ”vår” kille, bland andra Frivilliga Familjehem, den tryggheten är skön att luta sig tillbaka mot. Vi rekommenderar alla som har en sovplats över att ta chansen att göra skillnad på riktigt!

Hälsningar från familjen Scanlon