När killarna Rami och Shefi fyllde 18 tvingandes de lämna Österåker kommun. Då bestämde sig Åsa Jönsson Tysén och maken Tomas för att öppna sitt hem.
– De har ju kommit att bli som familjemedlemmar, som våra barn, säger Åsa Jönsson Tysén.

Sedan 2015 har Österåker kommun tagit emot 153 ensamkommande. Många har fått uppehållstillstånd, men för vissa av dem är framtiden fortfarande oviss.

När ungdomarna fyller 18 ansvarar inte längre kommunen för dem och de tvingas då flytta till ett boende för vuxna asylsökande. Många gånger innebär detta en helt annan plats i landet.

I Österåker kommun befinner sig i nuläget sju ungdomar som fyller 18 under året.

Träffades på ungdomsgård

I en villa i Åkersberga sitter Åsa Jönsson Tysén och maken Tomas Tysén och fikar tillsammans med killarna Shefi och Rami.

Kaffe och bullar står uppdukat. Stämningen är varm och familjär, men samtidigt är allvaret påtagligt. Över Shefi och Rami hänger ett orosmoln.

Åsa träffade killarna första gången när hon jobbade på en ungdomsgård i Åkersberga. Hon hade fått i uppdrag av kommunen att erbjuda ensamkommande ungdomar en daglig verksamhet fram tills att skolplatser hunnit ordnas.

Vid årsskiftet 2015 avslutades Åsas uppdrag, men hon såg till att hålla kontakten med killarna via Facebook.

Tvingades flytta

Våren 2017 nåddes hon av beskedet att de hade tvingats flytta från kommunen. De befann sig på olika platser i landet och båda mådde mycket dåligt.

– Det gjorde mig väldigt ledsen att höra, säger Åsa.

Hon föreslog att killarna skulle komma tillbaka till Åkersberga och hälsa på. Det gjorde de, och efter bara några dagar fick de frågan om de ville stanna. Det vill de, och Åsa och Tomas har inte ångrat sig en sekund.

– De har ju kommit att bli som familjemedlemmar, som våra barn, säger Åsa.

 

Länk till artikeln