Ur DN: Österåkers kommun får 676 000 kronor för att kunna låta ensamkommande som fyllt 18 år bo kvar. Men kommunen vill inte låta dem stanna. Så nu öppnar Åkersbergabor sina hem för flyktingarna.

På grusvägen utmed hästhagarna i Åkersberga promenerar Mohammad med sina nya reservföräldrar. Annika och Victor Manriquez har öppnat sin radhusdörr för den afghanske killen som fyller 18 år på söndag. Då mister han sin barnstatus och måste flytta till Migrationsverkets boende ute i landet. Mohammad vet ännu inte vart tågbiljetten går.

– Jag är nervös av att gå och vänta på svar. Jag trodde inte att det skulle vara så svårt att komma till Sverige. Men det känns bra att veta att jag kan bo kvar i Åkersberga hemma hos Victor och Annika, säger Mohammad.

Paret Manriquez blev värdfamilj redan hösten 2015 för flera ungdomar. Därför känner de Mohammad väl och tvekade inte att låta honom bo hos dem.

Men det krävs att fler öppnar dörrarna. I Åkersberga fyller 24 ensamkommande 18 år det närmaste året. Kommunen får 676 000 kronor i statsbidrag för att de ska kunna bo kvar i väntan på asylbesked. Men hittills har ingen fått stanna.

Läs hela artikeln här:

http://www.dn.se/arkiv/stockholm/akersbergabor-oppnar-sina-hem-for-flyktingarna-det-finns-ett-jattestort-engagemang/