LÄGET ÄR AKUT
Hösten 2015 och början av 2016 kom många ensamkommande till Sverige och Upplands-Bro kommun tog emot ett antal av dessa barn och ungdomar. Asylprocessen hos Migrationsverket har tagit väldigt lång tid och fortfarande vet många ungdomar inte ett dugg om framtiden; om de får uppehållstillstånd eller ej. Och snart väntar nästa problem för flera av dem: när de fyller 18 år har kommunen inte längre ansvar för dessa ungdomars situation, vilket gör att de riskerar att bli flyttade till ett boende för vuxna asylsökande, på en helt annan plats i landet, via Migrationsverket.
Det är av denna anledning denna sida har tillkommit. Vi anser att det är humant och rätt att låta dessa ungdomar, som varit i vår kommun i snart två år, få stanna kvar i Upplands-Bro under asylprocessen. Vi vill tro att civilsamhället ställer upp och att det finns 25 värdfamiljer i kommunen som har möjlighet att göra en mycket stor och betydelsefull insats.
Hon kan bli årets lokala Upplands-Brohjälte
https://mitti.se/nyheter/hjaltar/lokala-upplands-brohjalte/
Frivilliga Familjehem Upplands-Bro får fortsatt kommunstöd
Frivilliga Familjehem får fortsatt stöd. Socialnämnden beviljar föreningen 225 000 kronor för att hjälpa ensamkommande ungdomar. – Det känns jättebra och hoppfullt. Det betyder att vi kan fortsätta utan avbrott över sommaren som vi var oroliga [...]
SENASTE INLÄGG
Mustafa är snart färdig plattsättare. Han behöver en lärlingsplats.
Mustafa studerar till plattsättare vid Yrkesplugget i Bromma. Han har precis avklarat sin praktik på AKD Bygg- och Kakel. Där gjorde han mycket bra ifrån sig och företaget ville gärna ge honom en provanställning. Men på grund av rådande konjunktur har bolaget behövt friställa personal och kan då inte ta in Mustafa. De ger honom dock sina varmaste rekommendationer.
Kazim är blivande VVS-montör – nu söker han fast anställning och det är bråttom.
Kazim studerar till VVS-montör vid Yrkesakademin i Akalla och just nu är han ute på sin sista praktik, innan utbildningen slutar i juni. Kazim dröm är att jobba som rörmokare och han vill inget hellre än att få ett lärlingsjobb efter skolavslutning, men säger samtidigt att han inte är rädd för att jobba med annat heller.
”Man kan lugnt säga att vi övningskör för livet.”
Tomas Tysén är en av dem som övningskör med de ungdomar som nu tränar på att ta ett hett, efterlängatat körkort. Varför valde du att början övningsköra med ungdomarna? "Jag vet att körkortet absolut kommer att stärka möjligheten för dem att få ett jobb. Flera av ungdomarna har uppehållstillstånd genom den nya gymnasielagen vilket innebär att när de har studerat klart så måste de få ett jobb inom 6 månader från avslutade studier, om de inte får det kommer de att tvingas lämna landet efter 6 år tid här. Med ett körkort i handen så ökar möjligheten att få ett jobb drastiskt. Man kan säga att vi övningskör för livet."
Om du kunde lösa ”integrationsproblemet” – skulle du göra det då?
Kostnaderna är tagna och nu, nu när skatten är på väg in och bristyrken kan få ytterligare hjälp från människor med starka händer, stora hjärtan och en avundsvärd respekt för våra äldre, ja då jäklar ska de ut till varje pris.