Loading...
Norrköping2020-09-06T12:41:57+00:00

VI BEHÖVER DIN HJÄLP

Hösten 2015 och början av 2016 kom många ensamkommande barn och ungdomar till Sverige och Norrköping. I civilsamhället har många ställt upp och hjälpt dessa barn och unga – de utsattes för långa handläggningstider, skrevs upp i ålder, fick avslag och hade därmed inte rätt till boende. Behovet av hjälp och stöd har varit stort, för stort att mäkta med på egen hand. Därför gick vi, ett gäng privatpersoner, ihop och bildade en förening. 

Frivilliga Familjehem i Norrköping bildades sommaren 2018 i samband med att den nya gymnasielagen klubbades i riksdagen. Målet är att finnas som hjälp och stöd för de ungdomar som kommit till Norrköping med omnejd. Föreningens exakta verksamhet varierar lite i takt med att ungdomarnas situation förändras. I grunden består vår verksamhet bland annat i att hjälpa ungdomarna med myndighetskontakter, skola, boende och matpengar för de mest behövande. Utöver det bistår vi med regelbundna ungdomsträffar, roliga aktiviteter och har täta samarbeten med övriga civilsamhället för att ge ungdomarna en trygg tillvaro och en bred väg in i det svenska samhället. 

Som läget är just nu är det boende, skola och arbete som är de frågor som ligger överst på agendan för många av föreningens ungdomar. Många önskar även handledare att övningsköra med då körkort ökar chansen för att hitta en anställning. 

DET HÄR KAN DU GÖRA

  • Bli VOLONTÄR, hjälp till under våra ungdomsträffar och andra aktiviteter.
  • HYR UT rum/lägenhet/gäststuga/friggebod.
  • ÖVNINGSKÖR med en ungdom.
  • Erbjud SOMMARJOBB/EXTRAJOBB/ANSTÄLLNING för våra ungdomar som läser nationella program eller yrkesutbildningar på gymnasiet.
  • Bli STÖDMEDLEM i vår förening (300 kr/år).
  • Ge ett BIDRAG som går till akut hjälp med mat, busskort, vinterkläder, skor, sjukvård m.m. Swish: 123 688 97 86 
  • SPRID INFO om vår förening genom att följa oss här på FB och gilla/dela våra inlägg.
FRÅGOR & SVAR

123 688 9786

0
Ungdomar som söker handledare
0
Anmälda handledare
0
Fixade körtkort!
Intresseanmälan handledare

SENASTE INLÄGG

SJUNG OM STUDENTENS LYCKLIGA DAG?

Lyssna då på det här: Det finns 12 grabbar i Österåker som har ytterligare en utmaning. De har inte tid att sjunga om studentens lyckliga dag, för de måste nämligen ha allt fokus på att hitta en fast anställning inom 6 månader (provanställning godtas inte) från det att skolan slutar, annars utvisas de från Sverige.

Mustafa är snart färdig plattsättare. Han behöver en lärlingsplats.

Mustafa studerar till plattsättare vid Yrkesplugget i Bromma. Han har precis avklarat sin praktik på AKD Bygg- och Kakel. Där gjorde han mycket bra ifrån sig och företaget ville gärna ge honom en provanställning. Men på grund av rådande konjunktur har bolaget behövt friställa personal och kan då inte ta in Mustafa. De ger honom dock sina varmaste rekommendationer.

”Man kan lugnt säga att vi övningskör för livet.”

Tomas Tysén är en av dem som övningskör med de ungdomar som nu tränar på att ta ett hett, efterlängatat körkort. Varför valde du att början övningsköra med ungdomarna? "Jag vet att körkortet absolut kommer att stärka möjligheten för dem att få ett jobb. Flera av ungdomarna har uppehållstillstånd genom den nya gymnasielagen vilket innebär att när de har studerat klart så måste de få ett jobb inom 6 månader från avslutade studier, om de inte får det kommer de att tvingas lämna landet efter 6 år tid här.  Med ett körkort i handen så ökar möjligheten att få ett jobb drastiskt. Man kan säga att vi övningskör för livet."

Till toppen