Malin Diallo är grundaren för Facebookgruppen Frivilliga Familjehem i Täby. Hon hoppas att fler Täbybor ska ta emot ensamkommande ungdomar som behöver någonstans att bo när kommunen inte längre har ansvar för dem.

Under sommaren och hösten blev ett stort antal ensamkommande ungdomar 18 år. Till stor del handlar det om att ungdomarnas ålder blivit uppskrivna och för många betyder det ett slut på tillvaron med skola och vänner när de tvingas flytta från kommunen.

Därför startade Malin Diallo Facebookgruppen Frivilliga Familjehem i Täby.

– Jag ville bidra till mer integration i samhället. Det finns ju hål i systemet och den här sortens hjälp, hur liten den är, gör stor skillnad, säger hon.

Hon har själv en ensamkommande ungdom, Najibullah Karimi från Afghanistan, boende hemma hos sig. Inspiration att starta gruppen fick hon av liknande grupper i bland annat Österåker, Åkersberga och Vallentuna.

– De är mycket större än vad den här gruppen i Täby är. De är föreningar med ett stort nätverk som kan hjälpa många fler, säger Malin.

Varför det går trögt i Täby har hon olika teorier om.

– Det är svårt att komma fram med sitt budskap i Täby, och det finns inget riktigt samarbete eller starkt nätverk sedan tidigare mellan ideella organisationer och myndigheter.

Hon hoppas att fler Täbybor kan öppna sina hem för ensamkommande ungdomar.

– Jag tror att folk är väldigt bekväma av sig och fokuserade på sitt eget. Och jag tror att för många är det så långt bort och ungdomarna är bara en okänd grupp som man är lite rädd för.

”Fördomarna faller”

Det som Malin trodde skulle vara svårt var att få de egna barnen att samtycka, men det visade sig inte vara svårt efter att Najibullah bott där ett par dagar.

– Han skulle bara bo hos oss några dagar, men så sa min dotter ”äh mamma, låt honom bo kvar”.

– När man väl lär känna de här ungdomarna faller mycket av ens fördomar och idéer, och när man också bor tillsammans blir personen en del av familjen.

Malin tror att det behövs ett långsiktigt arbete för att förändra Täbybornas inställning och att det behövs träffpunkter där man kan mötas på neutral mark.

– Om man kan mötas utan att först behöva bestämma något om att öppna ens hem så kan man känna efter, lära känna ungdomarna och sen ta beslutet. Vi behöver bara få den där platsen att träffas på för att få kontakt.

 

Läs originalartikeln här: https://www.stockholmdirekt.se/nyheter/malin-en-av-fa-i-taby-som-tagit-emot-ensamkommande/repqln!oIHyyEsWFbthAlyJpwRHwg/
(Foto: Helle Kikerpuu)